fav icon koiacademy 01

KoiBijbel: Waterkwaliteit

bb056a957dEindelijk een boek over waterkwaliteit en watersamenstelling (168 pagina’s)! Tot op heden is er niet eerder een compleet boek uitgegeven over het watermanagement van de koivijver. Een must have voor iedere serieuze koihouder. Joop van Tol van KoiToday.nl brengt na een goed ontvangen eerste boek over het herkennen en beoordelen van koi nu een tweede boek op de markt genaamd “KoiBijbel: Waterkwaliteit”.

Het tweede boek van Joop is geschreven op drie niveaus: “Need to Know”, betreft zaken die je echt moet weten om succesvol koi te kunnen houden. “Nice to Know”, dat verdieping brengt en verbanden legt waardoor je de processen beter leert begrijpen en tot slot “Nerd to Know” voor de echte diehards die tot op het atoom willen weten wat er in hun vijver gebeurt. Elke paragraaf heeft een groene (basiskennis), gele (gevorderde) of rode (nerd) kleur, zodat je op je eigen niveau door het boek kunt. De verhouding ligt ongeveer op 65% groen, 25% geel en 10% rood.

Wat kun je verwachten in dit boek?

De rode draad is de stikstofkringloop. Aan dit proces worden de verschillende parameters opgehangen, die samen de stand van zaken van je vijver bepalen. De vijver van Taki, een fictief personage, wordt hierbij regelmatig als voorbeeld gebruikt. Het is dus een logisch verhaal met een kop en een staart, geschreven in begrijpelijk Nederlands. De parameters die aan de orde komen zijn onder andere ammonia, nitriet, nitraat, fosfaat, temperatuur, zuurstof, koolstofdioxide, ozon, TDS, zuurgraad en hardheid. Verder komen chemie, filtratie, nitrificatie, bacteriën, verversen, vervoer, voer, besmetting, middeltjes en seizoenen aan de orde.

De lay-out van het boek

168 pagina’s pure proza! Het boek is gedrukt met de nieuwste druktechnieken, is full colour en gemaakt van papier met het hoogste kwaliteitskeurmerk. Het heeft een hardcover omslag met glanslaminaat en zwarte schutbladen. Net zoals in zijn eerste boek heeft Joop enorm veel aandacht besteed aan de lay-out, waardoor dit werk niet alleen buitengewoon informatief, maar ook nog eens een parel in uw boekenkast is. Prachtige, informatieve tabellen en grafieken geven u eindelijk het inzicht waar u naar op zoek was. Na het lezen bent u een echt waterhoofd en kent uw vijver geen geheimen meer voor u.

0e303c1cf5e6bd6006a5

Bestel jouw KoiBijbel hier
0+
Cursisten
0
Cursussen
0
Docenten
0
Locaties

DE OPRICHTERS

Joop van Tol
Joop van TolKoi Today
Sinds mijn prille jeugd ben ik al verknocht aan het kijken naar visjes. Dat begon op jonge leeftijd, toen ik uren gebiologeerd naar het aquarium van mijn oom kon kijken. Zelf ben inmiddels al zo’n 20 jaar koiliefhebber, na zo’n 20 jaar fanatiek in de aquariumwereld te hebben rondgehangen.

Na 11 jaar in het bestuur van een koivereniging actief te zijn geweest, heb ik een klein bedrijfje opgericht, genaamd KoiToday.nl dat kennisdeling tot doel heeft gesteld. Al jaren organiseerde ik cursussen, tot ik de samenwerking ben aangegaan met KoiSkills en KoiQuestion. Sinds kort opereren we onder de naam Koi Academy.

Naast cursus geven schrijf ik artikelen voor nationale en internationale bladen en heb ik inmiddels twee boeken uitgebracht (“KoiBijbel: Herkennen en Beoordelen” en “KoiBijbel: Waterkwaliteit”). Daarnaast adviseer ik dealers en hobbyisten op met name het gebied van koigezondheid en waterkwaliteit. Tot slot ben ik Local Certified Judge, waardoor ik op koishows als keurmeester mag optreden.

Tiebo Jacobs
Tiebo JacobsKoiQuestion
Mijn eerste siervissen kreeg ik door het ruilen van twee dikke padden tegen een sarasa en een shubinkin. Ik was tien jaar. Na het bijplaatsen van enkele kleine Koi werden de vissen ziek en kwamen er gaten in. Onwetend verrichte ik een operatie dat ontaarde in een autopsie. Mijn vader kocht daarop voor mij het grote vijverboek van Ada Hofman en vanaf daar is mijn leergier te doorgronden nooit meer gestopt.

Na de boeken volgden fora. Kort hierop werd ik gevraagd eens een artikel te schrijven. Inmiddels ben ik auteur geweest voor Koi Magazines over de hele wereld. Samen met Bram Rohaan richtte ik KoiQuestion op en daarmee was de online journalistiek in de Koi hobby geboren. Foto’s fotografie, video’s, interviews, lezingen en meer; kennisdeling is hierbij het motto. Ook is KoiQuestion een kweekvijver gebleken voor talent en andere goede initiatieven in de Koi Community.

Mijn specialisatie ligt op het herkennen van toekomstpotentieel bij jonge Koi.

Marco Zegers
Marco ZegersKoiSkills
Als kleine jongen was ik al geïntrigeerd door het gedrag van vissen, vooral van karpers, met als doel om ze te vangen op open water. De hobby vervolgde met het houden van aquaria. Paar jaar daarna bouwde ik mijn eerste vijver. Één van mijn koi werd helaas ziek en ik besloot om cursussen te volgen om mijn kennis te vergroten. Zo ontmoette ik Joop van Tol.

Nadat ik alle cursussen gevolgd had was de stap naar cursussen geven klein. Immers ben ik docent Natuur- en scheikunde van beroep. Daarnaast deed ik aan kennisdeling als actief redactielid bij KoiQuestion. Zo’n 5 jaar werkte ik intensief samen met Tiebo Jacobs en andere teamleden. Ik schreef vele artikelen, bezocht volop koishows, koidealers en ook kwekers.

In 2020 bedacht ik KoiSkills. Ik wil hiermee het kennisdelen voortzetten. Koi Academy past daar perfect in voor mij. Het voelt betekenisvol om een uitgebreid cursuspakket te ontwikkelen en deze aan te bieden aan hobbyisten. Met z’n allen tillen we deze hobby naar een hoger niveau en verhogen we het welzijn van onze vissen.

600+ Cursisten hebben hier al hun kennis vergaard

Abonneer je op onze nieuwsbrief en evolueer je skills als hobbyist of professional.

Bedankt voor je inschrijving. We houden je op de hoogte
Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.