fav icon koiacademy 01

KoiBijbel: Herkennen en Beoordelen

KoiBijbel: Herkennen en Beoordelen door Joop van Tol

Het eerste boek van Joop van Tol bleek een schot in de roos. Inmiddels is het aan de derde herziene druk toe (uitgave 2022). Een prachtige vormgeving is een lekkere leesbare tekst maken van dit boek een juweeltje in uw boekenkast. Grofweg bestaat het boek uit twee hoofdonderwerpen:

Herkennen

Alle bekende koivariëteiten worden in woord en beeld gebracht. Dit gebeurt aan de hand van de showklassen waaronder deze variëteiten vallen. Per show­klasse volgt een stukje geschiedenis over het ontstaan van de daartoe behorende variëteiten, maar vooral ook een beschrij­ving waaraan een variëteit idealiter moet voldoen. De Japanse benamingen en terminologie die bij een bepaalde variëteit relevant zijn, worden hierbij in begrijpelijke taal toegelicht. Uiteraard wordt dit alles voorzien van duidelijke foto’s, illustraties en tabellen. U leert handige trucs om te bepalen met welke variëteit u te maken heeft en hoe u deze zonder al te veel “stampwerk” in de juiste klasse kunt plaatsen.

Beoordelen

In dit deel van het boek wordt u meegenomen in de wereld van een jurylid. Hierbij komen de zaken die van belang zijn bij de beoordeling van koi op een show natuurlijk ruimschoots aan bod. Body, huidkwaliteit, patroon en algeheel voorkomen zijn hierin de sleutel­woorden. U hoeft echter absoluut geen jureerambities te hebben. U kunt de informatie bijvoorbeeld gebruiken om binnen uw budget de beste vis uit een verkoopbak te selecteren. Daarnaast begrijpt u veel beter wat een goede koi en wat een minder goede koi is, waardoor uitslagen op koishows die u bezoekt mogelijk leiden tot minder grote verrassingen. Naast de pluspunten passeren namelijk ook de minpunten bij de beoordeling van koi de revue.

De lay-out van het boek

160 schitterend vormgegeven pagina’s! Gedrukt met de nieuwste druktechnieken, in full colour en gemaakt van papier met het hoogste kwaliteitskeurmerk. Het heeft een hardcover omslag met glanslaminaat en zwarte schutbladen. Joop heeft enorm veel aandacht besteed aan de lay-out, waardoor dit werk niet alleen buitengewoon informatief, maar ook nog eens een parel in uw boekenkast is. Prachtige illustraties van alle koivariëteiten, patroonkenmerken en andere koikenmerken geven u eindelijk het inzicht waar u naar op zoek was. Na het lezen bent u een echte koikenner en hebben koishows en juryleden geen geheimen meer voor u.

52c9a1abd9 33077b4623

Over de schrijver Joop van Tol

Joop van Tol - founder of koitoday en koi academyJoop van Tol is een bekend persoon in de koiwereld. Kennisdeling zit in zijn bloed. Al vele jaren schrijft hij artikelen over allerlei facetten van de koihobby en geeft hij cursussen en lezingen. Daarnaast is hij beëdigd Jurylid voor de ZNA (Japan). Enkele jaren terug is hij zijn kennis gaan bundelen in een reeks die hij uitbrengt onder de naam “KoiBijbel”. Naast het jureren van koishows heeft hij zich op koigebied met name gespecialiseerd in waterkwaliteit en gezondheid.

Bestel jouw KoiBijbel hier
0+
Cursisten
0
Cursussen
0
Docenten
0
Locaties

DE OPRICHTERS

Joop van Tol
Joop van TolKoi Today
Sinds mijn prille jeugd ben ik al verknocht aan het kijken naar visjes. Dat begon op jonge leeftijd, toen ik uren gebiologeerd naar het aquarium van mijn oom kon kijken. Zelf ben inmiddels al zo’n 20 jaar koiliefhebber, na zo’n 20 jaar fanatiek in de aquariumwereld te hebben rondgehangen.

Na 11 jaar in het bestuur van een koivereniging actief te zijn geweest, heb ik een klein bedrijfje opgericht, genaamd KoiToday.nl dat kennisdeling tot doel heeft gesteld. Al jaren organiseerde ik cursussen, tot ik de samenwerking ben aangegaan met KoiSkills en KoiQuestion. Sinds kort opereren we onder de naam Koi Academy.

Naast cursus geven schrijf ik artikelen voor nationale en internationale bladen en heb ik inmiddels twee boeken uitgebracht (“KoiBijbel: Herkennen en Beoordelen” en “KoiBijbel: Waterkwaliteit”). Daarnaast adviseer ik dealers en hobbyisten op met name het gebied van koigezondheid en waterkwaliteit. Tot slot ben ik Local Certified Judge, waardoor ik op koishows als keurmeester mag optreden.

Tiebo Jacobs
Tiebo JacobsKoiQuestion
Mijn eerste siervissen kreeg ik door het ruilen van twee dikke padden tegen een sarasa en een shubinkin. Ik was tien jaar. Na het bijplaatsen van enkele kleine Koi werden de vissen ziek en kwamen er gaten in. Onwetend verrichte ik een operatie dat ontaarde in een autopsie. Mijn vader kocht daarop voor mij het grote vijverboek van Ada Hofman en vanaf daar is mijn leergier te doorgronden nooit meer gestopt.

Na de boeken volgden fora. Kort hierop werd ik gevraagd eens een artikel te schrijven. Inmiddels ben ik auteur geweest voor Koi Magazines over de hele wereld. Samen met Bram Rohaan richtte ik KoiQuestion op en daarmee was de online journalistiek in de Koi hobby geboren. Foto’s fotografie, video’s, interviews, lezingen en meer; kennisdeling is hierbij het motto. Ook is KoiQuestion een kweekvijver gebleken voor talent en andere goede initiatieven in de Koi Community.

Mijn specialisatie ligt op het herkennen van toekomstpotentieel bij jonge Koi.

Marco Zegers
Marco ZegersKoiSkills
Als kleine jongen was ik al geïntrigeerd door het gedrag van vissen, vooral van karpers, met als doel om ze te vangen op open water. De hobby vervolgde met het houden van aquaria. Paar jaar daarna bouwde ik mijn eerste vijver. Één van mijn koi werd helaas ziek en ik besloot om cursussen te volgen om mijn kennis te vergroten. Zo ontmoette ik Joop van Tol.

Nadat ik alle cursussen gevolgd had was de stap naar cursussen geven klein. Immers ben ik docent Natuur- en scheikunde van beroep. Daarnaast deed ik aan kennisdeling als actief redactielid bij KoiQuestion. Zo’n 5 jaar werkte ik intensief samen met Tiebo Jacobs en andere teamleden. Ik schreef vele artikelen, bezocht volop koishows, koidealers en ook kwekers.

In 2020 bedacht ik KoiSkills. Ik wil hiermee het kennisdelen voortzetten. Koi Academy past daar perfect in voor mij. Het voelt betekenisvol om een uitgebreid cursuspakket te ontwikkelen en deze aan te bieden aan hobbyisten. Met z’n allen tillen we deze hobby naar een hoger niveau en verhogen we het welzijn van onze vissen.

600+ Cursisten hebben hier al hun kennis vergaard

Abonneer je op onze nieuwsbrief en evolueer je skills als hobbyist of professional.

Bedankt voor je inschrijving. We houden je op de hoogte
Er is een fout opgetreden, probeer het later nog eens.